8 tips voor perfecte ochtend foto’s

16 oktober 2021

Iedereen kent ze wel. Die mooie lichte plaatjes van de bruid die zich aan het klaarmaken is. De make-up plek ziet er prachtig uit, de jurk hangt op een mooie plek en wat een fijne details. Maar hoe krijg jij nu ook zulke foto’s op je bruiloft? In deze blog geef ik je 8 tips die je hierbij helpen.

1. Kies een lichte en ruime plek voor het haar en make-up

Kijk in het huis of in het hotel waar jij je klaarmaakt waar de meeste ruimte is en waar er veel daglicht is. Waarschijnlijk zullen kapsters en visagisten ook blij zijn met deze tip, want zo hebben zij ook volop licht bij het opmaken. Is de woonkamer het mooiste, maak je daar dan klaar. Is er een serre waar je kan zitten? Perfect! Mocht je nu een klein huisje hebben? Zorg dan dat je dicht bij een raam zit zodat er nog een hoop daglicht naar binnen kan vallen. Dit geldt ook voor de ruimte waarin je je jurk uiteindelijk gaat aantrekken. Kies dan niet voor de slaapkamer omdat niemand je daar kan zien. Denk van te voren er alvast over na waar je je gaat aankleden, dan kan bijv. de ceremoniemeester of je moeder ervoor zorgen dat die kamer op dat moment netjes is.

2.Leg alle details bij elkaar

Wil je graag dat alle details mooi op de foto komen? Zoek alles alvast bij elkaar. Denk aan, de uitnodigen, schoenen, ringen, parfum, een dierbaar sieraad van je oma, het kan van alles zijn. Zo kan je fotograaf meteen aan de slag om er mooie foto’s van te maken. Ik zoek zelf vaak mooie plekjes uit om de foto’s te maken en dan is het heel fijn als alle details alvast zijn verzameld.

3. Hang je jurk op een mooi haakje

De hanger die je krijgt bij je jurk is vaak plastic en niet bepaald heel mooi om te zien. Heb je thuis een houten hanger met 2 gleufjes (zodat je jurk er niet afvalt)? Hang dan daar alvast de jurk aan. Tegenwoordig kan je ook hele mooie kleerhangers bestellen waar je je naam op kan zetten. Je kan ook alvast een mooie plek uitzoeken waar de jurk kan hangen. Aan die mooie oude kast of aan een gordijnroede. Zelf kijk ik altijd nog even rond in het huis of ik een mooi plekje kan vinden voor een foto van de jurk, of ik loop naar even naar buiten. Maar het kan nooit kwaad om de jurk alvast op een prachtig plekje te hangen.

4. Mooie kleding tijdens het klaarmaken

Niet alleen je trouwjurk komt op de foto, maar ook je kleding tijdens het klaarmaken. Dus ook hier kan je een feestje van maken. En waarom zie je zo vaak dat er in de ochtend een blouse of een badjas wordt gedragen? Dit is namelijk heel praktisch bij het uittrekken. Je haar is mooi gedaan en dan wil je niet weer een shirt over je hoofd heen trekken. Kies een outfit waar jij je fijn in voelt en waarin je gezien mag worden die ochtend. En draag je een strapless jurk? Dan kan het handig zijn om ook tijdens het klaarmaken een strapless BH te dragen. Soms blijft de afdruk van BH bandjes een poos zichtbaar en die afdrukken wil je natuurlijk niet terug zien op de foto’s.

5. Deel dit mooie moment

Het klaarmaken in de ochtend vind ik altijd zo’n mooi en gezellig moment. Hoe leuk is het dan om dit te delen met je beste vriendinnen, moeder en/of je zussen. Nodig een groepje dames uit die je lief hebt en waar je het gezellig mee hebt. Op die manier wordt het een onvergetelijke ochtend en dat plezier zie je dan gegarandeerd terug op de foto’s. En als je erg gestrest bent die ochtend voor de first look dan kan je entourage hierbij ook een steuntje in de rug zijn. Win win!
Klaarmaken bruiloft

6.Zorg ervoor dat degene die je helpt er ook klaar voor is

Bij het aankleden wordt de bruid vaak geholpen door haar moeder en/of een vriendin. Voor de foto’s is het mooi wanneer de helpers ook al mooi aangekleed en klaar voor de dag zijn. Want je moeder in haar casual outfit die de jurk aantrekt is toch een minder mooi plaatje dan wanneer ze haar feestkleding al aan heeft.

7. Labels van tevoren verwijderen

Het gebeurt me bijna elke bruiloft dat ik labels en stickers verwijder. Alles is natuurlijk nieuw en speciaal gekocht voor de bruiloft, maar zorg ervoor dat je geen labeltjes meer hebt hangen aan je jurk, geen proppen uit je schoenen hoeft te halen of het prijskaartje nog van je armband moet knippen. En mocht je een panty dragen, haal deze voor die tijd al uit de verpakking en hang hem over een stoel of leg hem op het bed. Dan heb je én geen verpakkingen op de foto’s staan én je hoeft er tijdens het aankleden geen rekening meer mee te houden.

8. Lekker én mooi eten

In de ochtend ben je misschien ontzettend nerveus en heb je nog niet ontbeten, maar grote kans dat je tijdens het klaarmaken wel honger krijgt. Zorg dat het eten wat in huis hebt ook meteen fotogeniek is. Zeg nou zelf, een schaal met fruit of croissantjes lijkt een stuk mooier dan die boterham met kaas. Het zorgt er eventueel ook voor dat je tóch honger krijgt en gaat eten. Onderschat niet hoeveel energie een trouwdag kost en ontbijten is dan erg belangrijk voor een goede start.

9. Bonus tip: Bruidegom in de buurt

Als het even kan, laat de bruidegom zich dan in de buurt klaarmaken. Is de bruidegom in de buurt (hooguit 15 min rijden) dan ga ik vaak eerst naar de bruidegom om het klaarmaken daar vast te leggen. Dit hoeft maar 15 á 20 minuten te zijn omdat de mannen meetstal wat sneller zijn. Daarna rij ik door naar de bruid om daar vervolgens de ochtend vast te leggen (vaak ben ik er 1 uur voor het ophaal moment).

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en dat ze je helpen om er een prachtige ochtend van te maken. Ook al zal niet elke tip toepasbaar of uitvoerbaar zijn, het zet je misschien wel aan het denken over het klaarmaak moment. En vergeet niet om te genieten van het heerlijke tutten, de gezelligheid en de gezonde spanning voor de first look.

Liefs,
Anouk

71