Tips voor een persoonlijke ceremonie

19 september 2016

Tegenwoordig worden de huwelijken steeds minder traditioneel. A big yay!! Ik ben een ontzettende voorstander voor het indelen van de trouwdag zoals dat bij jullie past. Ook rondom de ceremonie zijn er veel opties om deze persoonlijker te maken. Hierbij een aantal tips die jullie hier hopelijk bij kunnen helpen.

Officiële huwelijk op een andere dag/moment, zelf een ceremonie houden op de trouwdag
Ik zie steeds meer dat bruidsparen ervoor kiezen om op een andere dag voor de wet te trouwen. Dit geeft ze de vrijheid om op hun trouwdag de ceremonie te maken zoals ze willen omdat er geen regels meer zijn. Lees de volgende punten voor tips qua invulling voor de ceremonie. Maar ik zie het ook gebeuren dat er op de trouwdag zelf kort langs het gemeentehuis wordt gegaan om te trouwen. Dit is vaak de ingekorte versie omdat de ceremonie die betekenis heeft voor het stel later die dag komt.

Buiten trouwen
Op veel locaties mag er niet buiten getrouwd worden of moet er getrouwd worden onder een afdakje/prieeltje. Dit is lang niet altijd wenselijk/mooi. Trouwen in de buitenlucht gebeurt steeds vaker en ik geef de bruidsparen groot gelijk. Heerlijk om buiten in de natuur te zitten met de mensen van wie je houdt om te genieten van de ceremonie. Doordat er op een ander moment al voor de wet is getrouwd zijn er vervolgens geen regels meer voor een eigen ceremonie. Deze kan je zo gek en zo groots maken als je zelf wilt. Neem bijv. een bruiloft midden in het bos, in de prachtige boomgaard van je ouders, in dat mooie natuurgebied, op het strand etc. etc. Alles is ineens mogelijk, waardoor je een unieke ervaring kunnen creëren.

DSC_5986

Een zelfstandige ambtenaar
Over die unieke ervaring gesproken, er zijn de laatste jaren ontzettend leuke zelfstandige ambtenaren werkzaam geworden. Zij verdiepen zich compleet in jullie verhaal en vragen vaak familie en vrienden voor een bijdrage. Doordat het hun werk is hebben ze vaak veel meer passie voor het vak en maken ze er iets prachtigs van. Uiteraard mag deze ambtenaar jullie ook daadwerkelijk voor de wet trouwen en kunnen jullie hem of haar ook vragen voor de officiële ceremonie. Veel bruidsparen bekijken de website van de gemeente om een ambtenaar van de burgerlijke stand uit te zoeken. Dit gebeurt vaak op basis van een foto en een klein verhaaltje. Hierdoor weet je pas écht wie de ambtenaar is bij de kennismaking (vaak een korte periode voor de trouwerij). Een zelfstandige ambtenaar kan je al vroeg van tevoren benaderen, waardoor ze veel tijd hebben om de ceremonie voor te bereiden en jullie beter te leren kennen. Daarom ben ik een groot voorstander van deze ambtenaren.
Hierbij een aantal zelfstandige ambtenaren ik zeker kan aanraden:
Carina Roemers
Mark van Leeuwen
Stories by Mabel
Ouiyessi
Ilse de Zwart 

DSC_1559

Persoonlijke geloftes
Het is vaak een spannend idee, maar wat is het toch prachtig! Spreek naar elkaar uit wat je voor elkaar voelt en waarom je zo gek bent op de ander. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden! En hoe mooi is het ook voor familie en vrienden om te horen waarom je van de ander houdt. Vaak wordt er veel gelachen en gehuild tijdens dit moment. Daarnaast is het ook fantastisch voor de eventuele trouwfilm. Je kunt het later terughoren en later kunnen jullie kinderen meegenieten van dit moment. Natuurlijk geeft een persoonlijke ceremonie ook prachtige foto’s!

Gert-Jan ♡ Hilde (324)

Speeches
Dit vertel ik veel van mijn bruidsparen omdat deze info niet overal wordt gegeven. Namelijk dat een ambtenaar wettelijk gezien alleen maar het officiële onderdeel hoeft te doen. Dit houdt in dat je familie en vrienden kunt vragen om iets over jullie te vertellen. Hierdoor wordt het een heel persoonlijke ceremonie en zijn de sprekers bekenden van jullie. Bij het ja-woord en het tekenen van de akte komt de ambtenaar weer in beeld.

Muziek
Hiermee kunnen jullie de sfeer van de ceremonie bepalen bijv. tijdens het naar binnen lopen en het tekenen van de akte. Zo kan je kiezen om een muziekje te laten spelen maar ook een kleine band of zangeres is natuurlijk mogelijk. Door een nummer te kiezen wat voor jullie betekenis heeft, wordt het ook nog eens gekoppeld aan een prachtig moment in jullie leven.

Er zijn nog meer momenten tijdens de ceremonie die jullie speciaal kunnen maken, denk aan de decoratie, jullie binnenkomst, het geven van de ringen etc. Hebben jullie tips voor aanstaande bruidsparen, laat hieronder een berichtje voor ze achter.

25