Hoe bedenk je een thema voor jullie bruiloft?

6 oktober 2017

Deze blogpost is geschreven voor Anne Sypré. Zij trouwde met haar Michael in het bos en geeft jullie al haar tips en tricks over een thema bruiloft. Dus pak een pen en papier en lees mee!

jurken bruidsmeisjes thema bruiloft

Hoe kom je tot een thema voor jullie bruiloft?

Toen mijn man en ik twee jaar geleden begonnen met het plannen van onze bruiloft, dachten we niet meteen na over een bepaald thema. Eigenlijk ontstond het thema voor onze bruiloft gaandeweg vanzelf. Maar wat als dat niet gebeurt? Als ik nu terugkijk zie ik wel dat we bepaalde stappen gezet hebben die bijgedragen hebben aan het ontstaan van ons thema. Onze thema bruiloft paste heel goed bij wie wij zijn en dat is denk ik het allerbelangrijkste!

 

Waarom een thema kiezen voor je bruiloft?

Als je net verloofd bent, kom je er al snel achter dat er veel – maar dan ook echt heel veel – inspiratie te vinden is op internet. Blogs boordevol ideeën en op Pinterest en Instagram word je overspoeld met de mooiste locaties, kapsels en decoratie. Aan de ene kant fantastisch, maar het kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En daarbij: je wilt dat jullie bruiloft bijzonder is en geen dertien in een dozijn, toch?
Met een sterk thema voor je bruiloft maak je het jezelf een heel stuk makkelijker en wordt het plannen veel leuker. Een thema zorgt er namelijk voor dat alle onderdelen van jullie bruiloft samen één geheel vormen. Bij elke keuze die je maakt, kun je jezelf de vraag stellen: “Past dit binnen het thema?” Niet alleen voor jullie werkt dat fijn, ook een weddingplanner, stylist of bloemist zal jullie dankbaar zijn! Om jullie op weg te helpen, geef ik hieronder een aantal tips uit mijn eigen ervaring.

 

Wie zijn jullie en wat zijn jullie interesses?

Een bruiloft is iets heel persoonlijks, jullie zijn de belangrijkste personen op deze dag en – hoewel je natuurlijk hoopt dat je gasten ook een leuke tijd hebben – gaat het er toch vooral om dat jullie de dag van jullie leven hebben. En als we het dan toch over de mening van de gasten hebben, zou ik ze persoonlijk het liefst horen zeggen: “Dit was zó Michael en Anne, alles klopte; van de ongedwongen locatie in het bos tot de zelfgemaakte decoratie en de gerecyclede glazen potjes.”

En daarmee wil ik zeker niet zeggen dat thema’s die je regelmatig voorbij ziet komen, zoals Bohemian en Festival geen goede thema’s zijn. Het gaat er naar mijn idee vooral om dat het thema iets over jullie zegt. Als jullie elk weekend fanatiek op zoek zijn naar brocante en curiosa op antiekmarktjes, past het thema Vintage misschien wel perfect bij jullie! Maar anders is het misschien beter om een thema te kiezen.

Maar wat als er niet meteen een duidelijk thema in je opborrelt? Om te beginnen kun je eens op papier zetten wie jullie zijn en wat jullie definieert. Wat is typisch iets voor jullie? Zijn jullie echte buitenmensen die graag wandelen in het bos? Maken jullie er een sport van elk jaar zoveel mogelijk festivals te bezoeken? Of houden jullie enorm van, de sixties, films of lekker eten (of snoepen)? Dit kunnen allemaal goede uitgangspunten zijn voor jullie thema bruiloft!

 

Een aantal vragen om jullie op weg te helpen:

  • Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
  • Wat doen jullie graag in de vrije tijd?
  • Welke hobby’s hebben jullie?
  • Wat is belangrijk in jullie leven?
  • Wat vinden jullie mooi?
  • Welke plekken komen jullie graag?
  • Hoe vieren jullie vakantie?
 • Wat maakt jullie relatie bijzonder?
 • Wat is typisch iets voor jullie?

Door hier samen over na te denken, kom je erachter wat jullie verbindt en waar jullie echt blij van worden.

 

Trouwen in het bos thema bruiloft

Hoe werk je het thema bruiloft uit?

Probeer alle ideeën nu te filteren, welke onderwerpen zijn het belangrijkst? Kies de twee of drie uit die het meest voor jullie betekenen en ga daarmee verder. Voorbeeld: jullie hebben elkaar ontmoet tijdens een reis in Afrika, gaan graag naar festivals en houden van romantiek. Dan zou jullie thema ‘Romantische Afrikaanse festivalbruiloft’ kunnen zijn.

Het maakt niet uit dat je het thema niet in één woord kunt vatten. Een fancy naam voor je thema is leuk, maar wat er echt toe doet is het gevoel dat het bij jullie oproept. En dat je jaren later als je door je trouwalbum bladert nog steeds snapt waarom je voor dit thema gekozen hebt.

 

Moodboard

Pinterest is onmisbaar bij het uitwerken van je bruiloftsthema. Mocht je het niet kennen; het is een platform waarop je zelf een bord kunt maken en afbeeldingen kunt ‘pinnen’. Een soort digitaal moodboard dus. Ook kun je er borden van anderen bekijken. Als aankomend bruidspaar kun je er je hart ophalen, want er zijn je al heel wat bruidsparen voorgegaan. Toch zou ik je aanraden om niet alleen tussen andere bruiloften te neuzen, maar ook andere afbeeldingen te pinnen. Kijk bijvoorbeeld ook tussen interieur, fashion en kunst. Het kan maar zo dat je daar het perfecte patroontje vindt voor de uitnodigingen of op een idee komt voor originele tafeldecoratie.

Mijn man en ik hebben eerst allebei apart een bord gemaakt en daarop alles gepind wat we bij ons thema vonden passen en waar we een goed gevoel van kregen. Dit zorgde ervoor dat we een goed idee kregen wat de ander wilde zonder dat we elkaar meteen al zouden beïnvloeden. Vervolgens hebben we samen een bord gemaakt waarop ik afbeeldingen van Michaels bord pinde en hij ideeën van mijn bord.

 

Het thema voor jullie bruiloft toepassen

Een goed uitgewerkt thema zie je in alles terug; van de uitnodigingen en de bedankjes tot de tafeldecoratie bij het diner. Zelf vond ik het fijn werken om alle onderdelen van de bruiloft langs te gaan en ons thema daarop toe te passen. Hierdoor kom je er ook vanzelf achter dat het misschien beter bij het thema past om bepaalde activiteiten te verschuiven of weg te laten. Als jullie nachtbrakers zijn, kan elkaar het jawoord geven in het donker gaaf zijn. En als jullie gek zijn om kamperen, wil je de bruiloft misschien wel uitsmeren over twee dagen en samen met je gasten bij het kampvuur spookverhalen vertellen voordat jullie in je tentje kruipen.

Tip: Wij hebben hiervoor de planning tool van The Perfect Wedding gebruikt. Je kunt er gemakkelijk een draaiboek maken en doordat ze al een heleboel suggesties geven voor de invulling, is de kans klein dat je dingen vergeet.

 

Het thema voor onze bruiloft

Als echte natuurliefhebbers en avonturiers waren we het er al snel over eens dat we buiten gingen trouwen, in een natuurlijke setting. Maar ook onze liefde voor klussen en knutselen wilden we laten terugkomen.

Onze gezamenlijke interesses

 • Relaxed, ongedwongen, vooral niet stijf of traditioneel
 • Reizen, natuur, kamperen, outdoor
 • Brugge (waar we elkaar ontmoet hebben)
 • Klussen, knutselen, DIY
 • Duurzaamheid, recyclen
 • Klettersteigen, wielrennen, wandelen
 • Series, films

 

Wij hebben niet echt een stappenplan gevolgd bij het plannen van onze bruiloft, maar als ik nu terugkijk, hebben we wel logische keuzes gemaakt. Onze thema bruiloft zou ik nu beschrijven als: Vintage Outdoor DIY wedding. En hoewel we ook heel andere interesses hebben, zegt dit wel het meest over ons.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Heel veel succes met het plannen van jouw bruiloft!

 

Ons moodboardmoodboard bruiloft in het bos

Benieuwd naar haar andere blog vol tips over trouwen in het bos? Lees hem hier.

55