Deze blogpost is geschreven voor Anne Sypré. Zij trouwde met haar Michael in het bos en geeft jullie al haar tips en tricks. Dus pak een pen en papier en lees mee!
Als ware natuurliefhebbers en avonturiers waren we er al snel uit: we wilden trouwen in het bos. Geen glitter en glamour, maar een relaxte bohemian sfeer midden in de natuur. Anouk legde onze dag prachtig vast en toen ze me vroeg om een blog te schrijven over trouwen in het bos, zei ik natuurlijk meteen ja. Hoe leuk is het om je eigen ervaring te delen en meer mensen te inspireren om in de natuur te trouwen?
Dat we zouden trouwen in het bos, daar waren we vrij snel uit. Maar dan begint het eigenlijk pas echt. Want hoe vind je een geschikte locatie? Mag je zomaar overal trouwen in het bos? En hoe doe je dat dan met de catering? Allemaal vragen die wij onszelf stelden tijdens de zoektocht naar een locatie. Er komt namelijk best wel wat kijken bij een liefdesfeestje in de natuur.
Er zijn wel een aantal officiële trouwlocaties in het bos te vinden waar je bijvoorbeeld in een prieeltje mag trouwen. Voordeel is dan dat je alles op een locatie kunt houden. Zeker als je voor een ecologische bruiloft gaat is dat een pre.
Helaas mag het op veel locaties niet of is het een stuk duurder dan op het gemeentehuis. Je hebt namelijk een vergunning en een BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) nodig. Wij hebben er daarom voor gekozen om ’s ochtends op het gemeentehuis officieel te trouwen en ’s middags ceremonieel in het bos te trouwen. Op het gemeentehuis hebben we elkaar alleen het ja-woord gegeven en een handtekening gezet. Tijdens de ceremonie hebben we onze trouwbeloftes voorgelezen en heeft onze spreker een inspirerend verhaal verteld over liefde.
Als je een boslocatie hebt gevonden bij een hotel of restaurant, is de kans groot dat zij verschillende opties voor je hebben. Onze lunch en biologische BBQ met vegetarische hapjes werd bijvoorbeeld door de locatie geregeld. Als je een andere locatie in het bos hebt gevonden, kun je een cateraar inschakelen of bijvoorbeeld foodtrucks huren. Hou er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk elektriciteit nodig hebt.
Per locaties is het heel verschillend hoeveel je zelf moet of mag doen. Onze trouwlocatie zette wel wat bloemetjes neer, maar voor de rest was het aan onszelf om de boel aan te kleden. Als dit niet je ding is, kun je misschien beter een locatie kiezen waar dit voor je geregeld wordt of een stylist inhuren.
Wanneer je het wel leuk vindt om zelf de handen uit de mouwen te steken, is er een heleboel dat je zelf kunt doen. Denk hierbij aan decoratiemateriaal knutselen zoals theelichtjes, vlaggetjes, tafeldecoratie en ga zo maar door. Maar als je een beetje handig bent, kun je ook zelf een limonadestand, een taartentafel of misschien wel een cocktailbar in elkaar schroeven. Eigenlijk alles wat niet op het laatste moment hoeft te gebeuren, kun je prima zelf doen. Hou er wel rekening mee dat alles nog op de locatie moet komen en ook weer opgeruimd moet worden.
Wij hebben een dag van tevoren zelf de locatie aangekleed en ’s avonds laat nog corsages gemaakt. Dat is eigenlijk het enige dat ik nu anders gedaan zou hebben. Iets meer tijd vrijmaken voor ontspanning de dag vóór de bruiloft.
Als je trouwt in het bos, is de kans groot dat je op dit gebied wat concessies moet doen. Wij mochten bijvoorbeeld geen muziek versterken en na 23.00u moest het helemaal stil zijn. Er zijn ook locaties waar je langer door kunt feesten, maar reken er niet op dat je tot in de vroege uurtjes door kunt gaan. Als je dat wel wilt, kun je het feest beter op een andere locatie houden.
Hoe zorg je dat je gasten niet verkleumen?
Zelfs als je geluk hebt en het is overdag lekker warm, kan het ’s avonds nog flink afkoelen. Als je locatie ook een binnenruimte heeft, kunnen je gasten daar opwarmen, als dit niet het geval is, kun je bijvoorbeeld warme plaids klaarleggen of zorgen voor terrasheaters of een kampvuurtje.
Als jullie ervoor kiezen om de ceremonie in het bos te houden – wat ik zeker zou aanraden – zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.
Op sommige locaties staan al bankjes of is er – zoals bij Taribush – een bostheater met boomstammen waarop je kunt zitten. Maar het kan ook zijn dat je zelf nog iets moet regelen. Zorg er in ieder geval voor dat je gasten niet vies of nat worden, kleedjes of kussentjes worden gewaardeerd.
Denk er van tevoren over na hoe je gasten bij de ceremonie komen. En minstens zo belangrijk; hoe en waar jullie opkomen. Ook voor de fotograaf is het handig om dit te weten, zodat hij of zij op tijd op de juiste plek staat.
Omdat je buiten bent, kan het best lastig zijn om je goed verstaanbaar te maken voor alle gasten. Het is dan ook geen overbodige luxe om dit van tevoren te testen en eventueel een microfoon te regelen voor de spreker.
En dan bedoel ik natuurlijk niet dat je meerdere keren moet trouwen, maar de ceremonie oefenen is wél een goed idee. Wij vonden het wel fijn om van tevoren al een keer te oefenen hoe we het bostheater zouden binnenkomen en waar we zouden gaan staan.
Een bos is van zichzelf al prachtig, maar met passende decoratie wordt het pas echt magisch. Omdat je bij een bruiloft in het bos meestal lekker de ruimte hebt, kun je verschillende activiteiten uit elkaar plannen. Het is dan wel zo mooi als de stijl die jullie gekozen hebben overal terugkomt.
Bordjes van verweerd hout richting de ceremonie, het diner en de parkeerplaats dragen niet alleen bij aan de sfeer, maar zijn ook ontzettend handig voor je gasten.
Doordat het bos zo groot en indrukwekkend kan zijn, valt dat schattige bosje bloemen in z’n eentje nauwelijks op.
als je ook ’s avonds in het bos bent. Fairylights geven je locatie een dromerige sfeer, maar ook lampionnetjes, olielampjes en kaarsen in flessen doen het goed op een bruiloft in het bos.
De styling van de trouwlocatie is heel belangrijk, maar daarmee ben je er nog niet. Met de volgende musthaves wordt het zeker een geslaagde dag.
Je kunt hem natuurlijk zelf gaan plukken, maar bij de bloemist kunnen ze ook een mooi veldboeket voor je samenstellen. Dan weet je meteen zeker dat je boeket en de bloemen voor decoratie matchen.
Hier wil je waarschijnlijk niet te lang bij stilstaan, maar het is helaas niet onbelangrijk. Gelukkig zijn er hele hippe bedoeïenententen te huur (wel prijzig) en regent het meestal niet de hele dag. Het is wel fijn als je nog iets kunt schuiven in je planning, zodat je in elk geval een droge shoot hebt.
Cadeautjes in stijl zijn wel zo leuk als afsluiter. Geef bijvoorbeeld kleine plantjes weg of bloemzaadjes.
Als je zoveel tijd en energie hebt gestoken in het vinden en aankleden van de perfecte boslocatie, wil je dat ook mooi vastgelegd hebben toch? Wij vonden dit in ieder geval heel erg belangrijk! En geef je fotograaf van vooral geen lange waslijst van dingen en mensen die op de foto moeten. Het is veel leuker als de ongedwongen sfeer – die toch wel bij een bruiloft in het bos hoort – terug te zien is.
Dit kan bijvoorbeeld een mooi glazen doosje zijn met mos, een plakje boomstam of een uitgehold stammetje.
In een bos mag je natuurlijk niet met synthetische rozenblaadjes strooien en ook rijst mag vaak niet. Échte bloemblaadjes zijn dan de oplossing en eigenlijk is dat toch ook veel mooier? Lees hier een blogpost over 7x natuurlijke confetti.
Tot slot een fijne tip
In de aanloop naar jullie bruiloft zijn er vast een heleboel mensen die hun hulp aanbieden, maak hier vooral gebruik van! Het scheelt je niet alleen een hoop werk, mensen voelen zich echt betrokken bij jullie dag. Vaak vinden ze het een hele eer dat je ze toevertrouwt om een taart te bakken of mee te helpen knutselen. Wij merkten dat onze gasten echt samen met ons naar de dag hadden toegeleefd en nog meer genoten omdat ze er zelf ook energie in hadden gestopt. Dit gaf ons een heel warm gevoel.
Ben je benieuwd naar meer foto’s van hun bruiloft? Klik dan HIER
32